salam lebaran semua :D

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Selamat hari raya aidil fitri. 
I apologize for every mistake I made, every word which left marks in every heart. Forgive me for everything. May Allah bless all of us. :)

*bajet comel kejap* first raya ;D



Let's write a new book

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

I started blogging in 2010. There were many retarded, immature, entahapaapaentah, gedik mengada-ngada updates so I deleted most of 'em. But some updates remain for a particular reason. here I am again, trying to start a new life, new beginning *giteww* 
Memories are history. You can't change it. and you can't stay in it. Let the memories remain in your heart. Grow up Mirrah Diyana :)
Let's start all over again :D




A tragic year

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

In April, Malaysians were shocked with the missing of an airplane departing from KL to Beijing which is MH370. Yesterday, we were tested again with the crashed of MH17 in Ukraine. What a tragic year for Malaysia :( the mystery of MH370's tragedy is still unsolved, now we are tested with the tragic crash of MH17 which carries about 290 passengers including 15 crew(according to Astro Awani). 
We will be celebrating Hari Raya soon, but I guess this year's Hari Raya may not be the same as the previous year especially for the family members of the victims. I also believe that things happen for reasons. Allah has planned everything, there is no such thing as coincidence. We should work together to investigate what is/are the causes, how and why it happen,then the rest we leave it to God. 

RIP MH17, Al-fatihah for the muslims who boarded the plane, May God bless all the souls of MH17.
#PRAYFORMH17
#PRAYFORMH370
#PRAYFORPALESTINE
#PRAYFORGAZA
#HAVEFAITHINALLAH

hikmahnya perasaan kecewa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Rasa awkward pulak bila dah lama tak menaip,gedik mengada-ngada di blog. Minggu ni rajin sikit nak menaip sebabnya banyak sangat benda yang berlegar-legar dalam kepala otak ni. 
Ceritanya, tahun ni sangat2 lah mencabar (haah mirrah.lepas tu nanti tahun depan pulak ko kata paling mencabar.k..). Lepas satu satu kekecawaan yang datang. Kekecewaan dari persekitaran, manusia2 di sekeliling. tapi as usual. aku, mana nak ambil hati sangat. mana nak sensitif, terasa terasa sangat.itu semua childish. it's time to grow up lah. tapi.. haa.. i ni pun manusia jugak. bukannya robot yang mempunyai hati besi, bersulamkan dawai (sulam pun boleh).

Ada lah juga few things happen which make me upset, broken-hearted, disappointed but, life must go on dear. And along the way, I found something which makes me alive again. I keep asking Why? Why did He make me feel disappointed? And one fine day, I found the answer :

Allah uji kamu dengan perasaan kecewa kerana Dia tidak mahu kamu BERGANTUNG, BERHARAP  kepada sesuatu apa pun melainkan Dia. 

Aku terlalu bergantung, berharap dan percayakan manusia-manusia lain melebihi Dia,Sang Pencipta tanpa aku sedar. Oleh sebab tu, aku di uji dengan rasa kecewa. Sedar dah sekarang antara hikmah perasaan kecewa yang kita alami? :)



salam ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ramadhan sudah masuk minggu kedua dah. Banyak mana amalan untuk setakat itu? Allahh.. Ingatkan lah aku yang sering alpa ni.
Berbeza sangat cuti kali ni sebab weekdays without mama. Mama balik hujung minggu je. subuh-subuh buta sorang2 keletung keletang kat dapur sangat lah tak seronokkk~ 
>.<

Untuk menjadikan cuti dan ramadhan ni lebih produktif, macam biasa la tiap2 cuti je menyibukkan diri di kedai jahit kak Ana. hee~ kalau tak kat rumah memangnya katil asyik memanggil. tapi itu laaaa..tak sempat nak mengemas sebab balik pun petang :( balik2 tu dah penat. nak prepare untuk berbuka pula. lately, aku selalu merungut... berita semasa tentang keadaan di Gaza sekarang buatkan aku sedar yang aku tak layak untuk merungut. so, bila nak merungut tu terbayang-bayang keadaan di sana daripada gambar2 & video kat facebook tuh betapa deritanya umat Islam di sana. Ya Allah, please forgive me for being ungrateful. :( 

lenanya tidur aku dengan tilam empuk,bantal yang gebu. Makanan berbuka,bersahur yang sedap,mewah. bahagia ceria riang gembira meneruskan tugas2 harian. dorang kat sana dengan letupan, berdarah-darah lagi.. hanya doa je yang mampu dikirim...
al-Fatihah buat para shuhada'

Dan Allah lebih mengetahui berkenaan dengan musuh-musuh kamu, (oleh itu awasilah angkara musuh kamu itu). Dan cukuplah Allah sebagai Pengawal yang melindungi, dan cukuplah Allah sebagai Penolong (yang menyelamatkan kamu dari angkara mereka)-An nisa' ayat 45

*sungguh,tiada daya dan kekuatan melainkan engkau Ya Allah,tuhan sekalian alam.tewaskanlah musuh2 kami Ya Allah 

-this is not about religion.this is about humanity-


HELLO AUGUST!

Assalamualaikum and good day Welcom august; the independence day month; and also my birthday month! On 17th :3  Alright, so I went to...