PENGALAMAN ULANG TEST JPJ.RESULT:LULUS.YEAY!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Keterujaan yang melampau sampai aku ter-caps lock tittle post nih :P
Alhamdulillahhh.. Lulus pon untuk ulangan nih.. Ya Allah.Syukur sangat2.
Balek rumah tu memang senyum sampai ke telinga lah aku XD
and tak lupe jugak sujud syukur.. Memang mula2 aku ingat aku dah fail lagi tau mase test tu..
Serious. Aku cuak gile sebab aku rase cam cara aku drive tu tak perfect.huuu

Cerita nye cenggini:
Okeh. Pagi2 sebelum gerak tu peluk cium mama ayah segala pastu kunci umah aku pulak tah mane ilangnye.. Kelam kabut sikit. Pastu ayah kata takpe lah gune kunci ayah. So, mama ngan ayah pegi kerja sebelum aku gerak ke institut memandu tu. Then, keseorangan lah aku tunggu anak Pak cik Mizi amek.. Okeh. Name dia abang Ijat. 

Aku engatkan ramai lah yang abang Ijat nak amek untuk test ari ni. Rupenye aku dengan kak azmah je. Dua2 nye ulangan pulak tu! HAHA. Memang berjodoh lah kitorang. Minggu lepas test same2 gagal.same2 dapat jalan C jugak.huhu
Dah sampai tempat memandu tuh kami pon duduk kat kantin dengan perasaan cuak kaki terketar ketar lidah kelu (*eh.melampau lampau pulak.haha) after dapat nombor giliran.aku no 8.kak azmah no 9. 
Mane boleh lidah aku kelu. Mesti nak pot pet pot pet jugak. hihi Kak Azmah ni pun rajin borak. hehe
So, mase tengah tunggu giliran kami pun borak la ngan akak nih. Dy dah kawin ade anak paling tua 20 tahun. Tapi baru sekarang dia nak amek lesen sebab suaminye suruh. Memang bes ar dengar cite dia. Kelakar. Sempoi je.. Tetiba uncle tuh panggil no 7! Mak aihhh.. aku dah mule cuak dah ni. Lepas ni AKU!
Pastu tetiba budak laki no 7 tuh kuar keta dy tanye agak kuat jugak lah : "sape mirrah diyana?" *terasa femes aku kejap :P ramai orang kot kat situuu~ haha
Then, aku angakt tangan sikit lambai2 kat dy : "saye" 
Aku pun blur2 tertanye tanye kenapakah?
Pastu uncle tu kate : "oh,silap2 sorry. no 8 kereta no 5"
Aku : "hah?" halemakkk.. Pastu dengan cuak dan terkejutnye pegi kat keta no 5..
Masuk2 bagi salam pastu jpj tu tanye : mirrah diyana binti maznun ye?
dengan penuh sopan santun *cewah aku jawab : ye saye
abg jpj : Kenape dy bagi lelaki pulak kat saye?
aku : uncle tuh tersilap panggil..
Then siap buat 5 perkara tu sume, abg jpj kate : jalan B. 
Lalu bergerak keluar lah aku dari tempat tu. Mase nak belok keluar parking, aku tibe2 lost control stereng. Dalam hati dah ngucap dahhh.. Camne lah aku boleh jadi camtu.. maybe sbb nervous sangat ke? 
Dari situ aku dah kate dalam hati, cam confirm fail je nih. Tapi aku kuatkan semangat cakap dalam hati : mira,ko tak leh fail. Nanti ayah kena bayar lagi. Bukannye sikit. Kesian ayah asyik nak keluarkan duit untuk lesen memandu ko je. 
Itu yang buat aku semangat :D Pastu, aku memang drive slow gile mengalahkan siput lah.hahahaha
Aku rase loser sangat bile banyak keta sume nak potong aku =,= huhu
Aku bawak 40-50 km/j. Takot jadi cam mule2 test mggu lepas, bawak 60 sampai kat lampu isyarat dah tak sempat nak slow bile dy tibe2 kuning

Pastu kat simpang masuk jalan B tu ade lah pulak sekor lori nih rosakkk tengah2 jalan kat laluan aku.. aku tenangkan bagi signal kanan sebelum tu tunggu dulu kereta dari arah bertentangan lalu baru lah aku jalan.. Then masuk simpang lagi satu. Lepas keluar masuk simpang sume dalam taman tuh aku pun bergerak keluar dari situ.. Jeling2 jugak kat abg jpj yang agak boleh tahan la tu kan :P
eyhh..aku jeling2 kat borang yang dy pegang k... Nampak cam dy takde tulis pape. huhu
Dah abis sume, aku pun bergerak masuk kembali ke pusat belajar memandu tuu..
Sumpah aku ingat aku dah fail! tapi kalo dah fail mestilah tadi lagi dia yang bawak aku balek ke tempat memandu nih.
Pastu aku tengok lah borang tu ade 3 kotak je yang dia pangkah. Dalam hati dah mengharap, Ya Allah, tolonglah akuu..Pastu dy komen : awak lemah kawalan stereng lah mase belaja tu cikgu takde cakap pape ke?
aku : err..mase belaja tu oke je.. *pastu aku tak ingat ape lagi yang aku jawab.hahah.
abg jpj : humm... *berfikir fikir. Then, dy tick kat kotak LULUS
Dy hulur borang tuh kat aku cakap : lepas ni pastikan awak perbaiki kawalan stereng k.. 
aku : terima kasih encik! 
Dengan senyuman lebar berinci inci aku keluar dari kereta.hoho
Abg jpj nih diam je tapi cool jugak dy nih. hee. 

Keluar keta, turn kak azmah pulakkk.. Aku serahkan borang asal kat kaunter pastu abg Ijat bagi borang putih suruh isi *borangcuntuk buat lesen P pulak.
Isi borang dengan hati yang riangg sambil mesej2 ayah, mesej2 Harir.hehehe XD
Tak lame lepas tu kak azmah pun sampaiii.. Dari simpang aku nampak dia yang bawak. Dalam hati aku syukur alhamdulillah.nampaknye kak azmah pun lulus :D
Dy dah selesai isi borang putih tu,kitorang pon pulangg... Aku tak abis2 senyum dalam keretaa..heee

I believe if we as a muslim strongly believe that Allah will help us, InsyaAllah we'll succeed.
Coz He will never disappoint us. Kite je yang selalu alpa.termasuk lah aku :')
Usaha,doa,tawakal.
smile.smile frens :)
p/s: and I'd like to thank my fren Nawi for giving me tips which are very useful while I'm taking the test. thanks a lot fren :D
and thanks jugak pada sume yang doakan aku :') tak lupe jugak pade yang congratulate aku >.< thanks weyhh :D

No comments:

HELLO AUGUST!

Assalamualaikum and good day Welcom august; the independence day month; and also my birthday month! On 17th :3  Alright, so I went to...