random

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Sometimes I'm unpredictable. That's just me. 
For instance, mase tengah sembang pasal kucing dengan member,family tibe2 aku cakap pasal katak. secara tibe2 k.. 
Okeh.tu example dy. 
Yang selalu pening nye ialah harir. hihi. 
Ade sekali tu kitorang tengah cakap pasal lesen tibe2 aku cakap pasal 'eh,camne nak pegi nanti ea.sy tak tau lah boleh pegi ke tak..'. Ape lagi memang confuse la dy..
And he asked me to repeat and explain what am I talking about.
And also in twitter. Kejap tweet aku pasal X then, in a blink of an eye it'll be about Y, then Z then tetttt etc.



I'm also confused with myself. I've lived for 19 years but still I can't understand myself completely.
When will I really become a matured person? =,=
haih. Ini pun di kira mengeluh kan?
ish. tak baik. tak baik. 'Accept who you are only then others can accept you.'
Hah. Another new philosophy of mine XD 
Know what, my mind is very very unstable right now. Maybe it's because of my cravings for McD burgers (meleleh air liur.heh.teruknye anak dara nih.huhu)
Or maybe because of watching too much of anime cartoons.hee
Oh yeahh. I am sooooo into BLEACH now! hohohoho
Tak tau pulak yang siri anime tuh seronok gile!
And also I've watched Kekkaishi a few times on 8tv tapi lepas tu tak tengok dah sebab aku asyik lupe je anime tu start pukul berapa -,-
Now I'm watching Bleach peacefully at Ocik's house. hihik. Lagi yang besnye sebab ocik n pak cik langgan astro beyond.muehehehehe. Best oooo tengok movie HD. 
gambar dy perghhh clean and clear XD 
And yeahh aku banyak layan anime kat animax semestinye and korean dramas on SBS..
heee

See.. Dah ape je lah yang aku merapu -,-

Nevermind.. Janji aku puas hati dapat menaip XD 
 Oh yeahh.. I'm thinking about my next post. It'll be about my future maybe. 

Future. It's like a very scary nightmare for me. and I can't even get rid of this nightmare.
I'm too scared :/ 


p/s : blogger nih kedekut.huhu :P ari tu kan aku follow blog sane sini sampai exceed 300 blogs, pastu dy kate aku takleh follow blog lain lagi. so, the solution that I took to solve this tiny prob was unfollow blogs which are not active any longer..and rupenye banyak blog yang aku follow selama nih dah di deactivate >.< 
p/s 2 : Lesen P aku dah siappppppp!!!  XD
sorry readers if u can't understand clearly what crap am I talking about just now. :3
Just like the title : random ^^

eh,befday adik aku!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Khamis lepas 21 Jun adelah birthday adik aku Mohd Ahnaf Fudhail. 
Dah 17 tahun dah pon :)
Dah nak SPM dah pun. Cepat je dy ni membesar. And he is the best brother I've ever had actually.
Bukanlah maksud aku adik bongsu aku tuh tak best. Tapi antara dua orang adik aku, yang ni lah kira paling paham aku. And ape yang aku story dy dengar. Except when he was playing games and study. Kau letup kan lah bom satu inci sebelah telinga dy pun dy tak dengar. haha.
He is brilliant. macam kakak dia 
ape pun, selamat berjaya dalam SPM. I know you can do it :)
9A's okeh? 
And he said : Okeyhh! 


ni ha budaknye. kecik+kurus kering je XD

kita tak perlu sebenarnye..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Kita tak perlu satu orang guru yang khas untuk ajar macam mane nak hidup sebenarnye.
Pengalaman lah guru kite. :) and also everyone around us.
Sebelum study kat melaka kan, aku cuma tahu hidup kat Perak and shah alam je.
Shah Alam pun sape je yang aku kenal. Semua sedara mara aku. Tu pun bukannye semua aku kenal. Bukannye semua aku ingat. Oh and also my mom's and ocik's friends. 

Selebihnye hidup aku banyak kat perak. Bila dapat study kat melaka, aku jadi takut.
Nak nangis aku mase tengok surat tawaran. Tapi mase tu mama n ayah ade kat sebelah. adik2 pun ade. Malu lah aku nak nangis.haha
But thanks to Melaka. Aku jumpe kawan2 baru. Jumpe boipren baru. oppps :P
Serious aku rase seronok sangat sebenarnye study jauh ni. Kita jumpe ramai orang.
Kite boleh study macam mane personality ramai orang. Tak semua orang same and elso the most interesting thing is we learn about other people's accent.
Orang johor camni rupenye cara dorang cakap(luckily roommate aku orang johor.haha)
And baru aku tau johor bukan setakat ramai keturunan jawa je. Bugis pun ade! Seriously before this I don't even know and tak amek tau pon.haha. See.. Jahilnye aku MasyaAllahh...
Lagi, dengar loghat kedah pulak. Pastu, loghat Melaka sendiri, Kelantan, Terengganu..hihi
And I found it very interesting :D
But still.. Loghat daerah aku tetap no 1. Go daerah perak tengah! :D 

Best sebenarnye pegi jauh dari rumah ni. We'll experienced so many things along the way. Tengah bujang ni lah nak jenjalan merantau jauh2. Nanti dah kawin mane kan anak lagi,suami lagi, pastu hati mak bapak mertua oun kena jage..
Aku nih memang kuat berjalan. hoho. *Dan juga kuat nangis =,=

Terima kasih kepada hidup yang dah banyak ajar aku macam2. Cuma kedegilan aku je aku tak boleh ubah lagi. hehe 
Peace y'all XD



p/s : layan lagu se7en-somebody else. best ;D

the moment when you read your older posts

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

I was like =______________________________________________________________=
Why am I so childish and annoying? 



p/s:btw, aku dah berenti kerja.

PENGALAMAN ULANG TEST JPJ.RESULT:LULUS.YEAY!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Keterujaan yang melampau sampai aku ter-caps lock tittle post nih :P
Alhamdulillahhh.. Lulus pon untuk ulangan nih.. Ya Allah.Syukur sangat2.
Balek rumah tu memang senyum sampai ke telinga lah aku XD
and tak lupe jugak sujud syukur.. Memang mula2 aku ingat aku dah fail lagi tau mase test tu..
Serious. Aku cuak gile sebab aku rase cam cara aku drive tu tak perfect.huuu

Cerita nye cenggini:
Okeh. Pagi2 sebelum gerak tu peluk cium mama ayah segala pastu kunci umah aku pulak tah mane ilangnye.. Kelam kabut sikit. Pastu ayah kata takpe lah gune kunci ayah. So, mama ngan ayah pegi kerja sebelum aku gerak ke institut memandu tu. Then, keseorangan lah aku tunggu anak Pak cik Mizi amek.. Okeh. Name dia abang Ijat. 

Aku engatkan ramai lah yang abang Ijat nak amek untuk test ari ni. Rupenye aku dengan kak azmah je. Dua2 nye ulangan pulak tu! HAHA. Memang berjodoh lah kitorang. Minggu lepas test same2 gagal.same2 dapat jalan C jugak.huhu
Dah sampai tempat memandu tuh kami pon duduk kat kantin dengan perasaan cuak kaki terketar ketar lidah kelu (*eh.melampau lampau pulak.haha) after dapat nombor giliran.aku no 8.kak azmah no 9. 
Mane boleh lidah aku kelu. Mesti nak pot pet pot pet jugak. hihi Kak Azmah ni pun rajin borak. hehe
So, mase tengah tunggu giliran kami pun borak la ngan akak nih. Dy dah kawin ade anak paling tua 20 tahun. Tapi baru sekarang dia nak amek lesen sebab suaminye suruh. Memang bes ar dengar cite dia. Kelakar. Sempoi je.. Tetiba uncle tuh panggil no 7! Mak aihhh.. aku dah mule cuak dah ni. Lepas ni AKU!
Pastu tetiba budak laki no 7 tuh kuar keta dy tanye agak kuat jugak lah : "sape mirrah diyana?" *terasa femes aku kejap :P ramai orang kot kat situuu~ haha
Then, aku angakt tangan sikit lambai2 kat dy : "saye" 
Aku pun blur2 tertanye tanye kenapakah?
Pastu uncle tu kate : "oh,silap2 sorry. no 8 kereta no 5"
Aku : "hah?" halemakkk.. Pastu dengan cuak dan terkejutnye pegi kat keta no 5..
Masuk2 bagi salam pastu jpj tu tanye : mirrah diyana binti maznun ye?
dengan penuh sopan santun *cewah aku jawab : ye saye
abg jpj : Kenape dy bagi lelaki pulak kat saye?
aku : uncle tuh tersilap panggil..
Then siap buat 5 perkara tu sume, abg jpj kate : jalan B. 
Lalu bergerak keluar lah aku dari tempat tu. Mase nak belok keluar parking, aku tibe2 lost control stereng. Dalam hati dah ngucap dahhh.. Camne lah aku boleh jadi camtu.. maybe sbb nervous sangat ke? 
Dari situ aku dah kate dalam hati, cam confirm fail je nih. Tapi aku kuatkan semangat cakap dalam hati : mira,ko tak leh fail. Nanti ayah kena bayar lagi. Bukannye sikit. Kesian ayah asyik nak keluarkan duit untuk lesen memandu ko je. 
Itu yang buat aku semangat :D Pastu, aku memang drive slow gile mengalahkan siput lah.hahahaha
Aku rase loser sangat bile banyak keta sume nak potong aku =,= huhu
Aku bawak 40-50 km/j. Takot jadi cam mule2 test mggu lepas, bawak 60 sampai kat lampu isyarat dah tak sempat nak slow bile dy tibe2 kuning

Pastu kat simpang masuk jalan B tu ade lah pulak sekor lori nih rosakkk tengah2 jalan kat laluan aku.. aku tenangkan bagi signal kanan sebelum tu tunggu dulu kereta dari arah bertentangan lalu baru lah aku jalan.. Then masuk simpang lagi satu. Lepas keluar masuk simpang sume dalam taman tuh aku pun bergerak keluar dari situ.. Jeling2 jugak kat abg jpj yang agak boleh tahan la tu kan :P
eyhh..aku jeling2 kat borang yang dy pegang k... Nampak cam dy takde tulis pape. huhu
Dah abis sume, aku pun bergerak masuk kembali ke pusat belajar memandu tuu..
Sumpah aku ingat aku dah fail! tapi kalo dah fail mestilah tadi lagi dia yang bawak aku balek ke tempat memandu nih.
Pastu aku tengok lah borang tu ade 3 kotak je yang dia pangkah. Dalam hati dah mengharap, Ya Allah, tolonglah akuu..Pastu dy komen : awak lemah kawalan stereng lah mase belaja tu cikgu takde cakap pape ke?
aku : err..mase belaja tu oke je.. *pastu aku tak ingat ape lagi yang aku jawab.hahah.
abg jpj : humm... *berfikir fikir. Then, dy tick kat kotak LULUS
Dy hulur borang tuh kat aku cakap : lepas ni pastikan awak perbaiki kawalan stereng k.. 
aku : terima kasih encik! 
Dengan senyuman lebar berinci inci aku keluar dari kereta.hoho
Abg jpj nih diam je tapi cool jugak dy nih. hee. 

Keluar keta, turn kak azmah pulakkk.. Aku serahkan borang asal kat kaunter pastu abg Ijat bagi borang putih suruh isi *borangcuntuk buat lesen P pulak.
Isi borang dengan hati yang riangg sambil mesej2 ayah, mesej2 Harir.hehehe XD
Tak lame lepas tu kak azmah pun sampaiii.. Dari simpang aku nampak dia yang bawak. Dalam hati aku syukur alhamdulillah.nampaknye kak azmah pun lulus :D
Dy dah selesai isi borang putih tu,kitorang pon pulangg... Aku tak abis2 senyum dalam keretaa..heee

I believe if we as a muslim strongly believe that Allah will help us, InsyaAllah we'll succeed.
Coz He will never disappoint us. Kite je yang selalu alpa.termasuk lah aku :')
Usaha,doa,tawakal.
smile.smile frens :)
p/s: and I'd like to thank my fren Nawi for giving me tips which are very useful while I'm taking the test. thanks a lot fren :D
and thanks jugak pada sume yang doakan aku :') tak lupe jugak pade yang congratulate aku >.< thanks weyhh :D

penat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ya Allahh.. Penatnyeee... Penat layan kerenah orang lagi. Dengar arahan lagi.
Nak wat canno.. Dah kerja pon jadi kuli je :)
Takpe lah. Pengalaman. 
Aku jugak yang tergedik gedik cakap kat mama nak kerja bagai..
Now you know mirrah. How hard life is n also difficulties in earning money.

Bila kerja merungut rungut. Dah dapat duit uihh..riangnye hati :D


I wish to be a better person after this. Eh.Not a wish.
More to a vow :)
No more complaining on this and that. Always be grateful with what I already have.
No more cerewet cerewet. heee XD 
  
p/s : ape pun. today is the most tiring day. and believe me, tomorrow I'll said just the same as today :the most tiring day. so, everyday is the most tiring day for me.heh.

failed

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

I've to repeat jpj test. Jalan raya je lah. Parking lulus Alhamdulillah :D
Just kat jalan raye jee..
2 kali mati enjin kat traffic light.memang dah sah2 la aku gagal =,=
Pastu aku dapat jalan C.which is a bit difficult.wuuu~
Tak boleh salahkan jalan miraa.. Blame yourself.huhu
For next week I hope that everything's gonna be just fine and may Allah make it easier for me and my friends. Aminn.. :)



kerja susah,gaji kecik.kerja susah,gaji besar.mane satu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ini lagi satu pengajaran hidup yang aku dapatt.. 
Kerja dah la kat tempat yang panas. Kedai nye banyak barang so jadi sempit then yang ade kipas dinding je. Memang aku rase tak cukup oksigen langsung
Memang lah nak pitam aku dibuatnye. Aku nih kalau panas sikit je mula lah nak pengsan T_T

So, dengan ini saye, Mirrah Diyana Maznun akan belajar bersungguh sungguh supaya satu hari nanti gaji saye banyak walaupun kerjanye susahhh..
Haish. Life's not that easy aite?
So many challenges you have to face everyday.

Like mama said, which one do you prefer? Difficult job with high payment or difficult job with lower payment. Having certificate which can help you to get a better job in the future or juz stop here with only spm certificate *asasi memang takde sijil ye.harap maklum<-- but still you have the knowledge :)

Before this, I'm to coward to face the outside world. I'm afraid to try something new, something that I didn't use to. But then, living alone with people that I haven't met before gave me strength to face other challenges though there are still a lil' space for my cowardnesssss, I think I'm much better than before-the old me :D
And I also realize that 'I am friendly!' XD
ngeeee~

p/s : kalau badan tu dah cantik menawan kurus langsing, bersyukur lah ye wahai perempuan sekaliann.. Tak payah nak tambah tambah berat bagai. Nanti bile dah overweight nak kurus balek, nak langsing macam dulu balekk.. So, be grateful with your shape sebab ramai perempuan idamkan body shape macam you  :)



  

happy birthday to you!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...


This is the befday girl! :D Fairuz Aqilah Binti Badrul Hisham * btul tak aku eja? huhu
One of my besties. She's so in love with purple. After I've known her for quite some time, I thought that purple really suits her.
And what I like the most is her handwritinggg!!
So neat and clean! seriously. And ingat lagi mase sekolah dulu ramai cikgu yang tegur handwriting kawan aku yang sorang nih.. Memang terrrrbaik laaaaa.. And. And. She is also creative u all..
Dy pandai betul bab doodle doodle ni. Comel tau :D
Macam tuannye :)
p/s : kitorang kenal from primary school tau. There's a lot of things happened but in the end, we became good friends! Tengok lah betapa rapinye aturan Allah :')

Happy birthday dear. May your life's always full with love and blessing from Allah. 
Hope we will always become friends forever.InsyaAllahhh...
Ini lah geng kita : | Yana | Aimi | Imah | Kautsar | Maryam | You | and Me~~ :D

Friends, I'll never forget all the things we've been through. We've known each other since primary school and still our friendship lasts until this day. May our friendship lasts forever. and may all of us achieve our dreams. Aminn..

confirmed!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

My JPJ Test will be next WEDNESDAY. Confirmed!


Ya Allah.. Harap segalanye lancar. Aminn..

start of something new I guess :)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ahaa~ blog pun dah bertukar background. This time it's blacky. huhu
Excited drive kereta ngan ayah tak habis lagi nih :D
According to pak cik Rasul, my jpj test will be this wednesday. And I was like O emm G ! 
Bawak pun still like a toddler dah nk test.. =,= *am using the word toddler juz to exaggerate how awful I am when driving a car. 
Kau bayangkan budak2 kecik yang baru nak belajar jalan gune kereta duduk bergerak dorang tuh.ape namenye tah tak ingat. comel je kan.. tapi aku nih kelam kabut.

Relax arr.. Belom tentu lagi kan ko test jpj rabu nih. *ayat nak tenangkan hati. 
tapi kan cool jugak test jpj cpat. If I pass then saga flx will be minee~ haha
*berangan jap

btw, I got new blockquote. credit to le cute best friend fairuz aqilah.
Do visit her and grab one! :D

29,30, finish :D

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 29 – Something you could never get tired of doing.

Online! hahah. I love you google. muahh :*
Kalau line internet macam @#$%& kan, bosannye alahaii.. Heh. Teens nowadays.
I'm the 21st century girl. hahah :P



Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days

1. I got my first salary. woohoo. Walaupun sikit :') coz I only work for 11 days and it's not 12 hours work. ade syif 
2. Got new friends at my workplace :D
3. I think I've lost my weight.hahah. maybe 

ni muke penat after driving lesson with my dad XD

You have to be brave if you don't want to be bullied by others.  
Chill ;)




HELLO AUGUST!

Assalamualaikum and good day Welcom august; the independence day month; and also my birthday month! On 17th :3  Alright, so I went to...