balik dari bercuti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Weehee. Holiday again. ohohoo
Memang jadi lah plan my mom nak pegi pulau banding..
Wahai kawan kawan,adik adik nak kate tempat nih macam pulau tioman,pulau pangkor,pulau kapas tu takde la..
Itu sume jauh bebenor dari darat.
Tempat nih berada on the way nak ke kota bharu and Jeli(nih name tempat yee..bukan makanan)
Aku pun baru tau exactly location tempat yang mama aku dok kate nak bawak kitorang pergi bercuti nih.haha
Bagi pencinta alam *macam aku nih korang akan terpesona dengan keindahan dan kehijauan tumbuhan yang terdapat di sini..ewahh ;D
Dan di sekelilingnye ialah tasik buatan iaitu Tasik Temenggor.. Punye lahhhh luas saujana alam mata memandang. Aku cam tak caye je tasik tu tasik buatan. huhu
and berdekatan situ jugak terletaknye Hutan Simpan Royal Belum..
Nak masuk hutan nih kena ade permit.. Camne nak dapatkan tu tak pulak aku tau..
Tapi pak cik tuh cakap kalau kite nak boleh je.. Mestilah ade orang yang nak uruskan permit ni sume kann. Bayarannye rm10 and waktu sah permit tuh 24 jam..

Pagi Isnin semalam, kitorang naik bot pusing pusing tasik.
Yang paling best dapat tengok bunga Rafflesia kat salah satu pulau yang ade kat sekitar situ! hoho
SubhanAllahh..dulu tengok dalam tv je bunge tuh. Sekali hah. Gedebak sebijik bunga tuh depan mata.
Rezeki kami :)
Aku ingat bunga tu ade kat sabah sarawak je..rupenye kat kawasan semenanjung ni pun ade.
huhu.
Ade satu je bunga tu tengah kembang. Pak cik tu kate dah 2 hari dah dye kembang..
Mama aku punye lah excited.haha
Chinese couple ngan anak dorang yang naik satu bot ngan kitorang tu pun happy.. ;D
Anak dorang comeiii.Geram aku.hoho. Baru 5 tahun ^^

Nak tengok bunga tuh kena daki sikit..
Tanah jangan cakap la licin sebab hujan kan. Habis lah bersalut lumpur kaki.
Menyesal tak bawak sport shoes.. Lagi pun tak jangka pulak nak jungle trekking sikit ;P
Pastu, hah amekk.. Pacat melekat sane sini kat kaki..
Adoii.. Nasib baik lah aku kecik2 dulu pun dah biase dengan makhluk ni.
Kalau tak mahunye pengsan..huhu
Aku siap boleh main tarik tarik putuskan pacat tuh lagi tauu. ;P

Tepat pukul 12,check out then gerak balik. Singgah rumah opah atuk kat k.kangsar jap.
I can see that they're so happy seing us :)
Orang tua kann.. Mestilah seronok anak cucu balik..
And after Asar we headed home to s.i.
haihh.. What a day! I'm so tired like I'm the one who was driving for many hours.. hahah ;P

Dah. Jom nikmati pemandangan :)





 my lebly mama.hee 





ni ayah.halemak.lupe nak rotate.huhu ;P











2 comments:

khairunisa said...

adoiii...boleh main gn pacat ? hebat ahh

miradyana said...

hihi.tp kalo bnyak sgt pun geli jugak aku..huu~

HELLO AUGUST!

Assalamualaikum and good day Welcom august; the independence day month; and also my birthday month! On 17th :3  Alright, so I went to...