Posts

Showing posts from May, 2011

day 10: 10 final words

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
1- Whatever you are, be a good one. Kata kata yang jadi pegangan aku :)
2- I'll miss you all and everything in Perak..
3- To my friends do your very best in whatever you do!
4- Adik, adik aku : Fudhail & Zaim, akak akan rindu korang! Terutamanya Fudhail, akak akan rindu nak kacau kamu study. muahaha ;P
5- Mama, ayah, I'll do my very best to be the best ;)
6- Ada yang aku buat auto post sebab masa tu aku dah takde kat rumah. So, taknak delay challenge ni aku pun buatlah auto post. Yeah,memang gedik.
7- Nombor ini ( 7) adalah nombor kegemaran aku.
8- Pada sape2 yang tak buat lagi tentang 10 ni, buatlah. Sangat best!
9- Aku memang suka tulis mix BM, BI cause sometimes I think in BM, sometimes I think in BI. Kalau ada yang rasa menyampah dipersilakan keluar dari sini. Kalau ada word yang salah, buat don't know je. I'm not perfect anyway.
10- It's a relief I've finished this challenge
no number : The End... Hihi

p/s: auto post :)

day 9: 10 ways to win your heart

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Ehem, ehem.. Sape sape yang nak menangi hati aku, memorize this 10 ways. Gila perasan banyak lah kau mirrah =,=
1- First of all, don't smoke in front of me! Aku tak suka. Aku pangkah kau siap2. Yeah.. Kejam. Hihi
2- Don't force me to do what I don't want or I don't like. Aku paling tak suka di paksa.
3- Smile at me. Tambah lagi kalau senyuman yang ada lesung pipit tu! Alahai..... Cair aku. hoho
4- Don't use harsh words such as pig(terjemahkanlah dalam BM), stupid, f-u-c-k and so on.. Yang seangkatan dengannya.
5- Hardworking. Tamau malas malas.
6- When I'm talking to you, give me your full attention! Aku suka lah sangat ber-story telling ni.. So, you better open your ears wide like the elephant's ears. hihihik
7- Give me flowers. ngeee! Especially white rose. Ni lah bunga kesukaan aku dari dulu lagi.. Tapi takde sape pernah bagi. huhuk
8- Wear something nice and neat. Nak lagi menarik perhatian aku, pakai lah baju warna merah.. Heh…

day 8: 10 of your favourite songs

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
10 songs? okeh. This is 'kacang'.. hihi
1- Taylor Swift- enchanted
2- Taylor Swift- The story of us
3- Bruno Mars- grenade
4- Maher Zain - hold my hand
5- U-kiss - Shut up
6- Bigbang- tonight
7- C.N Blue- Intuition
8- Block B- Freeze
9- Avril Lavigne - What the hell
10- Katy Perry - E.T
Kalau boleh, aku nak tulis sume yang ada kat pendrive aku. hoho

p/s: auto post. hari ni aku mula mendaftar di uitm melaka. Semoga segalanya lancar ;)

day 7: 10 important people

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
1- mama
2- ayah
3- adik adik (zaim n fudhail)
4- opah and atuk ^-^
5- ocik
6- Pak cik mat
7- family
8- friends, especially best friends : yana, oca, aimi, imah, maryam, fairuz
9- my adiks angkat : masz n afiq
10- teachers
no number : prince charming. teeeheee

Beratnya hati!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Kalau nak di bandingkan berat badan dengan hati, mesti lah badan lagi berat kan.. hehe
Tapi, bukan hati yang betul betul tu.. Hati yang ni bermaksud perasaan.
Tak dapat aku gambarkan perasaan aku yang terlalu sedih. Entah bila lah lagi dapat jumpa dengan kawan kawan seperjuangan. Inilah pertama kali nya aku pergi jauh dari rumah. Pertama kali aku akan menghuni asrama. Dari darjah 1- tingkatan 5 tak pernah pun tinggal lama2 di asrama. Menginap asrama pernah la sebab mengikuti program sekolah.
Adodoi hati... Kenapalah kau sedih sangat ni..? Bukan selamanya kau nak tinggalkan rumah pun. Paling tak sebulan sekali kau balik lah..
Sedihnya! Ni yang rasa nak kembali ke sekolah balik ni..  Petang karang lepas ayah balek kerja kami bertolak ke Shah Alam. Beli barang barang keperluan kat sana. Tido kat umah Ocik n Pak cik mat. Nak tengok bilik tido,ruang tamu, dapur, pagar, pintu, setor and segala bagai kat umah ni puas2.. huuu~~
Semalam, lepas rindu ab…

day 6: 10 items you can't live without

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

1- oxygen/air. can anyone breath without oxygen/air?ade ke?kalau ade bukan manusia tu, alien agaknye ;P
2- foods
3- water
4- my phone
5- my beloved laptop
6- my pendrive.heheh
7- internet
8- clothes
9- my dearest blog
10- my house

kemas barang macam nak pindah rumah

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Hari mendaftar uitm dah makin dekat, kecuakan pun bermaharajalela... Baju baju kalau boleh semua aku nak bawak.. Senang cerita satu rumah ni lah aku nak bawak! Kehkehkeh.. Melaka ngan Perak bukan dekat weyh! Melainkan kalau naik flight. Err.. Is there any airport in Malacca...? Maklumlah.. Dah berabad aku tak pergi Melaka. Last pergi masa umur berapa tah, tak ingat.
My mom will say this every time she looks at my bags:
mama : banyaknye barang kamu...buat ape bawak banyak banyak.. Nanti nak balik lagi aku : banyak ke..? Mane ada banyak. Oke lah ni.. mama : yelah.. yelah.. tak banyak.
Tapi lepas tu, aku pun rasa macam banyak je.... Hehe Adoiiiii... Poning.. Poning...... Takpe lah. Jangan aku meraung nanti kat sana sebab takde baju sudah. kan kan? heheh


Lagi satu yang menakutkan aku ialah...... Aku takut aku tergagap gagap speaking! >.< Adess... Minat English punye pasal, dapat lah tesl. hoho Risau lidah aku tergeliat nak speaking nanti. Dah l…

Selamat Hari Jadi Ayah!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Setelah di tolak, tambah, darab, bahagi maka pada tahun ni genaplah umur ayahanda kesayanganku 48 tahun..
Umur ayah dah hampir 50 tapi tak rasa pun ayah macam 50. Nampak muda je di mata ini. ngee haih.. mane ada akak bodek ayah! hehe
Dulu masa kecik ayah rajin layan akak cot cet pot pet. Maklumlah, akak kalau tak bercakap sehari memang tak sah. If i'm quiet there's something wrong somewhere lah tu.. Sume kerenah akak ayah tahan je sampai lah dah besar ni pun. hehe
Thanks a lot pada ayah yang sentiasa menjadi ayah yang penyayang kepada anak anaknye yang nakal nakal tapi baik ini.. Bak kata mama : 'anak ada 3 orang je, tapi macam 30 orang!'
Apa pun, Akak harap semoga ayah happy2 selalu. Semoga sentiasa dilimpahi dengan rahmat dan berkat Allah. Semoga sentiasa sihat walafiat dan dipanjangkan umur.. Aminnn...



day 5: 10 wishes

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

1- be a very loyal servant to our Creator, Allah s.w.t
2- be a top student in IPTA. ngee
3- car license. kengkawan sume dah ada lesen,aku je yang ketinggalan zaman =,=
4- being an english lecturer
5- got Ph.D
6- be a very good daughter
7- a car
8- a bungalow
9- rich. so that I can help the poor
10- build a home for stray cats

day 4: 10 things you want to say to one person

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
1- I love you so much
2- You're my one and only in this world
3- I'm sorry if I hurt you 
4- I love your smile
5- You are the most beautiful and lovely woman I've ever seen
6- Thank you for giving me birth
7- Thank you for raising me up
8- I promise that I'll make you proud of me
9- Bless my life. My life will be nothing without your blessing
10- Lastly, thank you for being my mother


day 3: 10 things you hate

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
1- Smokers. Kalau nak merokok pergilah merokok jauh jauh ke laut sana.
2- Lelaki yang tak hargai dan hormati perempuan. Dah dapat awek, mintak yang bukan bukan.. Bila awek tu taknak bagi, dipaksa paksa pulak.
3- Lipas, cicak, katak dan labah labah. Empat beradik tu memanglah aku tak boleh hadap. Geli.
4- Si hipo. Bukan hippopotamus si badak tu. Bukan. I mean a hypocrite person. Kalau ada alasan yang munasabah tu, boleh la di maafkan lagi.
5- Ghost stories. Aku benci cerita cerita macam ni sebab bila dah tengok, mesti aku tak boleh lupe kan rupa hantu tu.Kalau hantu tu hensem takpe lah jugak.gahaha! Kalau menakutkan, nak tido pun susah. Kalau yang lawak tu takpe.
6- Being compared. I don't like anyone compared me with others or anything! Dia , dia. Aku, aku. Tak sama. Never ever gonna be the same. Aku ada keistimewaan sendiri.
7- Waiting. Sori lah. Aku bukan golongan yang penyabar.
8- Kene marah. Yeah.. Aku benci kena bila aku dimarahi. Sebab, lepas tu fi…

day 2: 10 things you love

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
1- I love Allah the Almighty and The Most Merciful
2- I love Muhammad S.A.W
3- I love Islam, my one and only religion
4- I love mama,ayah, fudhail, zaim ocik, pak cik mat, opah and atok belah mama dan ayah and all my family
5- I love myself, especially the bright side of me not the dark side a.k.a the evil side of me. hehe We must love ourself before we love others. Bila kita tak sayang diri jadilah berkembang biak masalah sosial especially girls. This is my opinion. If you agree put your feets or fingers up. hoho
6- I love my friends adik angkat especially my best friends Aimi, Yana, Kautsar, Fairuz, Maryam and Naimah. I tell you la.. adik2 angkat sayang : Masz, afiq They're great and fantastic with their own way ;)
7- I love my teachers. Without them I'm nothing.
8- I love my lappy very much. I can't live without it. haha.
9- I love cats! Love 'em very much coz they have a very fluffy fur, long lovely whiskers, and very cute face! Conclus…

selamat hari cikgu,cikgu!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...I really miss my school-ing days..Masa SPM dulu busy kemain lagi counting how many days left to be school student.Sarkastik melampau tak sabar sabar nak habis exam, habis sekolah.Mimpi siang malam pasang angan angan nak jadi student IPTA pulak...Dah habis sekolah, rindu pulak nak kembali ke sekolah.Nak jumpa muka cikgu cikgu yang tak pernah penat mengajar berkongsi segala ilmu yang tersemat di dada kepada anak anak muridnya...Maaf cikgu.. Takde hadiah hebat, mahal yang dapat saya beri kepada semua cikgu cikgu melainkan ucapan
Dari conteng dinding rumah, jadi pandai conteng buku atau kertas2.Dari buta huruf, jadi celik huruf.Dari buta nombor, jadi pandai mengira.Dari takde ilmu, jadi berilmu.Semuanya kerana jasamu CIKGU!
Sejuta terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada cikgu cikgu yang pernah mencurahkan ilmu selama ini.Jasamu di kenang.Takkan saya sia sia kan segala ilmu yang telah cikgu cikgu curahkan selama ini.Cikgu cikgu semua telah me…

day 1: 10 things about you

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
First day nih kira cam sesi suai kenal la... Eceh.
10 things bout me are :
1- First of all mesti lah nama kan.. My name is Mirrah Diyana, given by my beloved mom ;) my birthday tengok kat facebook badge tu. Jangan lupe bagi hadiah. teeheee ;P
2- Was born in Selangor.. Currently stays in Seri Iskandar, Perak. Pindah Perak sebab my mom and dad di tukarkan ke UiTM sini. I've stayed here for about.. Errr.. Since I was in kindergarten. Tolonglah kira kan untuk aku.. Hehe.
3- Keluarga aku takde lah berada, tak jugak miskin papa kedana. Cukup makan pakai sume lah. Alhamdulillah.. I have three siblings. I'm the eldest and the only daughter. I'm not the kind of 'manja' maybe.. Hihi. But stubborn yes!
4- Lagi... Oh yeah.. Sekolah aku pun aku boleh lupe! haha. Mula sekolah di Sekolah Kebangsaan Seri Iskandar. Then, sambung sekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Iskandar. See?Tak berkembang langsung! Sekolah kat seri iskandar…

about 10

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Masa tengah jalan jalan blog Yana lalu terjumpa lah game 'about 10' nih
day one : 10 things about you day two : 10 things you loveday three : 10 things you hateday four : 10 things you want to say to one personday five : 10 wishesday six : 10 items you can't live withoutday seven : 10 important peopleday eight : 10 of your favourite songsday nine : 10 ways to win your heartday ten : 10 final words
Okeyh then.. Let the games begin! excited nih!hoho

at last!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Giler rindu dengan mr. Blog nih! Dah la semalam tak buleh bukak.. Alhamdulillah hari ni bolehhh weeee!


bad day huh?

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Bagaimana ingin aku gambarkan betapa malunye hari ini... Huuuu~~~
Dua kali pulak tu. Adehh..
Aku tegur lah sorang girl ni mase medical check up tadi. Aku: dapat mane? dia kata : owh, tak. akak nak keje. aku: Owhh.. (wat muka tak bersalah.padahal dalam hati malu gile dah)

Tragedi kedua.. Err.. Rahsia lah. Segan giler! >.<
Jangan ade kali ketiga sudah. hehe


hari hari adalah hari ibu

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Hari hari adalah hari ibu, jadi pegangan =)
I love you everyday, mama I'll always be your only daughter, mama I'll always try my best to make you proud and you'll be my one and only mother in this world and hereafter
May Allah always bless you

Also, Happy belated birthday mama.. Akak demam masa befday mama 27/4/2011 Dah rancang2 nak update pasal befday mama.. Tapi terlepas... hukhuk Pape pun, semoga mama akan selalu senyum and happy ;D


gurauan jadi kenyataan?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Sila datang mendaftar di tempat yang ditetapkan.

Tempat:UITM KAMPUS ALOR GAJAHKM 26 JALAN LENDU, 78000 ALOR GAJAH, MELAKATarikh:22/5/2011Masa:8:30AM - 4:30PM

Masin betul lah mulut kawan aku nih. Memang betul aku dapat kat Melaka.. Okeh. Nak start menangis........ .
.
.
tanda noktah diatas merupakan titisan air mata... Cewahhh Hehehhehe... Tak pe lah. Redha lah dengan ape yang telah ditetapkan. Yang penting, dapat sambung belajar. Alhamdulillah....
Terfikir jugak nak mohon mintak tukar kampus seksyen 17 Shah Alam.. Tapi lepas tu mama pun kata tak payah lah. Fikir fikir seronok sekali sekala pergi jauh. Huhu
Tapi sekarang ni, dah dalam di lema pulak.. =="


keputusan permohonan kemasukan ke IPTA

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Ehemmm.. Ehemm... Testing microphone..... Hahah Okeh2.. Serius!
Wahai sekalian rakan taulan.....
Suka cita dimaklumkan bahawa aku berjaya mendapat course yang aku idam idamkan..
Keputusannya adalah seperti yang tertera di bawah



Nampak ke? Kalau tak nampak, jangan malas2 klik supaya lebih nampak.. hee
Tapi kat kampus mana still tak tau lagi. Esok barulah boleh dapat surat nye...
Jap2.. Tak habis lagi....

First of all Thank You Allah for giving me an opportunity to further my studies. I'm very very grateful and thankful..
To my parents I'll try my very best and study hard to get the best pointer and make both of you proud ;)
To all my friends who get the offer to pursue your study CONGRATULATIONS!!! Tak lupe jugak pada cousins ku : CONGRATS! ;DDDDD
Yang tak dapat tu, takpe.. Still have time. Mungkin bukan kat situ rezeki korang. InsyaAllah ade lah rezeki lain yang Allah bagi nanti. Have faith in Him. Kami sentiasa doakan korang. :)

Rasa excited pun ada nak ma…

another love letter

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...




Check2 mailbox tengah hari tadi, ade surat.
Di atas surat tu tertera lah nama
MIRRAH DIYANA BINTI MAZNUN (nama aku lah) Lot............. (alamat)........................
Tengok sambil lewa je memula tu. Pastu, sekali nampak dari Mara. Uishhh! terkeZut den! hoho

Rupa rupanya surat tawaran dari Kolej Profesional Mara. Lokasinya di Kuantan. Program : Diploma in English Education Tempoh : 3 tahun Tarikh lapor diri : 5 Julai 2011
Jawapan penerimaan tawaran hendaklah sampai ke Unit Pusat Institusi Mara(UPIM) pada atau sebelum 21 Mei 2011..

Err........ Aku tunggu result UPU dulu lah! Result UPU Jumaat ni. Berdebar debar pulak.. Heheh. Wish me luck ya! ;)

Tagged by Aina Ramlai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

1 . ADAKAH ANDA RASA ANDA HOT ? Hot tak, cold pun tak. Hot temper ye kot ;P

2 . UPLOAD WALLPAPER LAPPY / PC . Guna gambar yang ade dalam lappy nih je. Sederhana sudahhh~~ hoho

3 . CERITA PASAL GAMBAR KAT WALL TU . Wall ape? Wall rumah ker? Wall rumah gambar bunga banyak la...

4 . BILA KALI TERAKHIR ANDA MAKAN AYAM ? Tengah hari tadi.

5 . APE YANG ANDA BUAT SELAIN MENYELESAIKAN TAG INI ? Dengar lagu Dream High-OST dream high

6 . SELAIN NAMA SENDIRI , ANDA DIPANGGIL APA ? Diyana kot..Tapi, Mirrah is enough :)