28


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?


My picture last year ( masih sekolah)




Ni pulak gambar tahun ni..aku yg pakai baju warna merah, tudung hitam tuh.



Ishhh... banyak perubahannya..
First of all : AKU SEMAKIN CHUBBY atau lebih manis lagi = aku semakin "comel" ^^
Hihihi.. Semakin tinggi tu tak tau la aku... Haha.

And.. Not only that. Perwatakan aku banyak yang berubah sebenarnya. Cara aku..
Rindu kat diri aku yang lama.. Rindu sangat sangat... Haishh. Tiba2 emo lak..
Uhh..Taknak ingat peristiwa yang menyakitkan tu.

Nak terus senyummmmm je! =)))))))




27

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 27- Why are you doing this 30 day challenge


Kenapa ea?? Agak2 korang tau tak?? Ish,aku ni ape la... Mane lah korang semua tahukan kenapa..

Ni aku nak bagi tau.. Meh sini sayang2 semua.. Berkumpul kat kat sini. Lelaki kat depan, perempuan kat belakang lelaki ea...

Aku buat cabaran 30 hari ni sekadar suka2 nak sahut cabaran.. hehe.. Dah lama la cabaran nih tapi tahun ni baru aku sempat buat sebab sekarang ni aku ni penganggur sepenuh masa yang selalu menanam anggur di rumah sementara menunggu result SPM... Nak update blog ni pun tak selalu ada idea, so aku pun sahutlah cabaran ni... Memang best.. kalau tak caya cuba lah...

Lagi satu sebab aku nak isi masa terluang yang melimpah ruah ni.. Seterusnya menghilangkan kebosanan.. Aku suka menaip. Yup! I love it.. It really helps me to release my stress.. Tak pe lah kalau tak ada orang nak baca penulisan aku sekalipun yang penting menulis bukan kerana inginkan glamor... Lagi pun, aku ni suke membebel. Tanya soalan yang memang entah hape hape lah! Pening famili aku.. Haha. So, lebih baik aku menaipkan?? Tak gitu wahai bloggers yang aku sayangi..?? Hehe ^_^

Okeh.. Itu sahaja. Jumpe lagi di kemudian hari ye...


owhh..I fell in love with this song! ;D

Lagu korea..hehe ^_^






**my love is true..... ^^

Apekah maksud ayat shortform ini??

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Aku tak faham kenapa ramai yang suke komen or ade lah tulis kat mane2 tentang perkataan ini : LOL
Aku tanye lah ngan fren kat FB tuh, pe maksudnye? Dia kata dia pun tak tau.. Saje.

Haishh.. Pelik aku..
Aku tak puas hati selagi aku tak tau. So, aku pegilah cari ape maksud ayat tu.. Shortform kot..

Pastu, aku jumpe lah ape maksud LOL tuh.
maksudnye Laugh Out Loud
Ini ke yang korang maksudkan bile taip LOL tuh?? Serius. Aku tak paham kenapa word tu boleh wujud and ape maksud dia yang sebenar benarnye.. Ada sape2 yang boleh fahamkan aku?? Huhu

boleh jadi jugak lol tuh berasal dari perkataan bahlul kot.. Hmm.. tah la..
Tapi tah nape aku kurang gemar perkataan lol ni..

Dalam pencarian perkataan lol tu, macam2 lagi shortform yang aku jumpe...

Antaranye :


AFAIK =» As Far As I Know

AFK =» Away From Keyboard

ASAP =» As Soon As Possible

BAS =» Big A$ Smile

BBL =» Be Back Later

BBN =» Bye Bye Now

BBS =» Be Back Soon

BEG =» Big Evil Grin

BF =» Boyfriend

BRB =» Be Right Back

BTW =» By The Way

BWL =» Bursting With Laughter

C&G =» Chuckle and Grin

CICO =» Coffee In, Coffee Out

CID =» Crying In Disgrace

CNP =» Continued (in my) Next Post

CP =» Chat Post(a chat message)

CRBT =» Crying Real Big Tears

CSG =» Chuckle Snicker Grin

CYA =» See You (Seeya)

CYAL8R =» See You Later (Seeyalata)

DLTBBB =» Don't Let The Bed Bugs Bite

EG =» Evil Grin

EMSG =» Email Message

FC =» Fingers Crossed

FTBOMH =» From The Bottom Of My Heart

FYI =» For Your Information

FWIW =» For What It's Worth

GAL =» Get A Life

GF =» Girlfriend

GFN =» Gone For Now

GMBA =» Giggling My Butt Off

GMTA =» Great Minds Think Alike

GTSY =» Glad To See You

H&K =» Hug and Kiss

HAGN =» Have A Good Night

HHIS =» Hanging Head in Shame

IAE =» In Any Event

IC =» I See

IMNSHO =» In My Not So Humble Opinion

IMO =» In My Opinion

IMCO =» In My Considered Opinion

IMHO =» In My Humble Opinion

IOW =» In Other Words

IRL =» In Real Life

IWALU =» I Will Always Love You

JMO =» Just My Opinion

JTLYK =» Just To Let You Know

KIT =» Keep In Touch

L8R =» Later

L8R G8R =» Later 'Gater

LHO =» Laughing Head Off

LMAO =» Laughing My A$ Off ----> aku selalu shortform ni dalam komen kat youtube

LMSO =» Laughing My Socks Off

LSHMBB =» Laughing So Hard My Belly is Bouncing

LSHMBH =» Laughing So Hard My Belly Hurts

LSHTTARDML =» Laughing So Hard The Tears Are Running Down My Leg

LTNS =» Long Time No See

LTS =» Laughing To Self

LUWAMH =» Love You With All My Heart

LY =» Love Ya

MTF =» More To Follow

NRN =» No Reply Necessary

NADT =» Not A Darn Thing

OIC =» Oh, I See

OL =» Old Lady (significant other)

OM =» Old Man (significant other)

OTOH =» On The Other Hand

OTTOMH =» Off The Top of My Head

PDS =» Please Don't Shoot

PITA =» Pain In The A$

PM =» Private Message

PMFJI =» Pardon Me For Jumping In

POAHF =» Put On A Happy Face

QSL =» Reply

QSO =» Conversation

QT =» Cutie

ROFL =» Rolling On Floor Laughing

ROFLMAOAY =» ROFLMAO At You

ROFLMAOWTIME =» ROFLMAO With Tears In My Eyes

ROFLUTSROFL =» Unable to Speak

RTFM =» Read The F****** Manual!

SETE =» Smiling Ear To Ear

SHID =» Slaps Head In Disgust

SNERT =» Snot-Nosed Egotistical Rude Teenager

SO =» Significant Other

SOT =» Short Of Time

SOTMG =» Short Of Time Must Go

SWAK =» Sealed With A Kiss

SWAS =» Scientific Wild A$ Guess

SWL =» Screaming with Laughter

SYS =» See You Soon

TA =» Thanks Again

TCOY =» Take Care Of Yourself

TILII =» Tell It Like It Is

TNT =» Till Next Time

TOY =» Thinking Of You

TTFN =» Ta Ta For Now

TTYL =» Talk To You Later

WAS =» Wild A$$ Guess

WB =» Welcome Back

WTH =» What/Who The Heck (or sub an 'F' for the 'H')

YBS =» You'll Be Sorry

YG =» Young Gentleman

YL =» Young Lady

YM =» Young Ma

26

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 26- What you think about your friends?


One word is enough to describe them : They're GREAT!!!

-Aku tak tau lah macam mana life aku kalau aku tak jumpe dorang.. They are fantastic! I love you friends!!!! especially my best friends ^^ : yana,aimi, naimah, fairuz,kautsar, maryam.

-And all 5SB1 batch 2010, serta satu sekolah tu lah..! trutama aina, khairiah, nabila. Wahhhh!!! Rindunya aku dengan mereka2 ini semua!!!!! Tak lupa jugak pada kengkawan lama, yang dah lama amat tak bertemu.. Bila lah kita sume boleh jumpa lagi ea???

-Paling aku tak lupa dan akan sentiasa ingat arwah Nor Hanisa bt Zan... Seorang yang sangat baik hati.. Tapi Allah lebih sayang dia.. Semoga arwah tenang di sana. Aminnnn...


-Tak kira lah perangai aku nih macam mana, and pape salah aku buat dorang tegur... For me, that is true friends.. =) They make me be a better person..


-Bila aku susah ke, senang ke, mereka sentiasa ada. Ape2 luahan aku mereka lah yang tadah telinga mendengar. Mereka selalu buat aku ketawa. Aku rindu sangat2 zaman sekolah.. Rindu nak study dengan kawan2. Rindu nak lepak2 kat mana2 pondok atau kawasan kubur buatan kat sekolah. Aku rindu sangat2 ngan korang. Rindu giler! >.<


Walau kat mana pun aku ada, aku akan sentiasa ingat korang.. Koranglah yang terrrrbaik! ;)

ceh3... Bangga la tu. Bangga la tu aku puji.. Hihihi.

Aku jugak nak mintak maaf kalau2 ada salah and silap aku kat korang selama nih.. I'm not perfect. =) Sorry tau....


Lastly... I miss you all very very much,much,much!!!!!! Muahhhhhhx! xD




25

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Day 25- What I would find in your bag

Okeh, tinggal 5 je lagi cabaran 30 hari aku nih.. Hohho..Tak sabarnye nak abiskan.. Ngee.

Bag?? Hmm.. What type of bag? Macam2 beg aku ada tapi.......

Aku takde beg tangan or pape beg yang boleh di bawak ke merata pelosok dunia yang aku pegi. Sedihnyee.... T_T Beg sekolah ade lah. Tapi besarnye paham2 la kan.. ( terlupa yang aku dah abis skolah. hihihi )

So, aku nak story kalau lah aku ade beg, korang akan jumpe benda2 nih :








ni bukan pen ye tuan2 dan puan2.ini eyeliner..

ha..ini barulah pen.


pastu mesti lah kene ade ini...


okeh.itu sahaja.. ^_^


24

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 24- A letter to your parents





Berikut merupakan surat aku untuk parents aku. Sudi sudikanlah baca ea walaupun korang takde kaitan langsung ngan surat nih.. Tak kene bayar pun..hehe =)

Assalamualaikum mama, ayah ;)

First sekali akak nak mintak maaf, mintak ampun dari hujung rambut hingga hujung kaki. Akak nih degil. Melawan la pe sume.. Sebenarnya, akak memang tak de niat pun nak bantah pape.. Tapi almaklumlah, kadang2 ego akak tinggi menggunung. Pastu akak nak mintak maaf jugak kalau kata2 akak ade guriskan hati mama ngan ayah... Mane lah tau, akak cakap ikut sedap mulut je tak pikir dulu. Akak suka main2.. Kebudak- budakan. Manjanye jangan cakaplah... Tu mama ngn ayah mesti paham sangat kan.. hehe.

Tapi, satu je yang memang akak buat betul2 punye lah demi mama ngan ayah. iaitu belajar.. Akak tak letak diri akak, atau masa depan akak sebagai sebab pertama kenapa akak mesti belajar sungguh2. Tapi, akak letak mama ngan ayah firsttttttttt sekali.. Akak tau, bukan sikit belanja sekolah kan akak and adik beradik kan? Walaupun kami 3 orang je, tapi belanja banyak jugak.... Akak taknak la nanti ape yg ayah ngan mama belanjakan tu sia2 cam tu je.. Plus, akak anak sulung.. So, akak lah yang kene jadi contoh pada adik2.

Akak jugak nak ucap terima kasih banyak2 kat mama ngan ayah sebab dah didik akak ngan agama, jaga akak ngan kasih sayang.. terima kasih tak terhingga kat mama sebab sanggup tanggung sakit mengandungkan akak and melahirkan akak. Akak tak pernah lupa doa untuk mama ngan ayah and untuk sume family kite jugak. My family is my life. =) Hilang family, hilanglah nyawa akak. Akak tak kesah kalau orang lain benci akak, tak suke akak tapi akak paling takut kalau mama, ayah and family benci akak.

Lastly, akak akan cuba yang terbaik untuk jadi anak solehah yang mama ngan ayah idamkan. InsyaAllah.. Akak jugak akan wat habis baik supaya akak betul2 berjaya di masa depan. Ampunkan salah dan silap akak selama 17 tahun 6 bulan akak berada kat dunia ni..

Akak sayang mama. Akak sayang ayah. ;D

23

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Day 23- Something you crave for a lot


I want all these 2 things so damn much! :


First sekali... Nak kasut heels camni.. Dah ade dah satu. Tapi... Tapi nak stail lain.. Boleh laaaaaaa..... Satu je lagiiiiiiiii...........








Pastu,yang kedua pulak aku nak handbag(wah,gedik punye budak!hehe).. Handbag nih penting tau.Aku nak untuk keperluan. Tak payah yang mahal2 pun tak pe. Bukan nak bergaya pun. Nak satu jeee… Boleh takkkkkk……..????












Dah.. Tu je. Dua tu je yang paling aku nak.. ;)


this article surprised me


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Aku baca akhbar Star bertarikh semalam, 21 februari pagi tadi. tajuk yang menarik perhatian aku ialah = Iconic Image.
I was very surprise when I saw this picture in Star Two.





-This image was potrait by Jodi Bieber, a South African photographer who wins the World Press Photo 2010.
It was a tragic story..
This Afghan woman is only 18 years old. His husband cut her nose and also her ears.. She was abandoned after the tragedy, but later rescued by aid workers and the American military. She was taken to America and receive a surgery on her face..


Ya Allah.. kejam betul suami perempuan ni... Harap dia dapat hukuman yang sewajarnya!

19, 20, 21, 22

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 19- Nicknames you have; why do you have them

Aku malas nak update 3 hari lepas. so, cabaran hari yang ke 19, 20 and 21 ni buat hari ni lahh.. tak pe kannnn... hehe

My nickname is Mira or Mirrah. 'Double R' okeh.. Ramai yang silap nama aku. Tak pun dorang ingat nama aku AMIRAH DIYANA. It's MIRRAH DIYANA oke. My name is unique tau.... Heee. Nickname lain takde.. See... Simple je. family pun panggil mira,kawan pun pggil mira. Sape yang gatai gi tukar nama aku tu dipanggil nye aku Merah. Nasib baik aku suke warna merah ^_^ Tapi nanti aku nak tukar background blog ni wrna lain la. Asyik merah je... Oppppsss... lari dari tajuk. hehe. Okeh. that's all. cabaran seterusnya pulakkkkk.....


Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future


What type of question is this?? =,=

But, it's an interesting question thoughh...

Okeyhh... I see... I'm marrying with Jung Yun Ho ( DBSK). Hahahaha. Yeahhh, I know.. Its ridiculous! very2 tak masuk akal langsung.haha. Tapi dia ni comel and hensem la.... Suke! ^^

ni la rupa dia..sweet kan?? Haha. Takde la.. angan- angan je.. saje je sebab aku minat muka dia =)

Haishhh... Kalau la dapat pakwe hensem camni... hahaha. xD

dalam mimpi je la nampaknye. Hihihihihi.

Tapi... rupa tak penting... Aku tak tau la masa depan nanti ngan sape aku aku kawin. Ishh.. Bertuahnya orang tu nanti. Betul.. Tak tipu. haha xD

Jodoh di tangan Allah.. Aku cuma minta yang terbaik, yang menyayangi aku kerana Allah dan kerana agama ku,Islam =)


Day 21- A picture of something that makes you happy

It's cats! Yup! These creatures have some kind of power I guess.. Coz, everytime I look at them, I smile automatically.. It happens suddenly! They're so cute.. They make me feel comfort, blow all my sadness away.




Looking at their picture can make me smile smpai ke telinga... heee.Cats also Can make me jump, can make me crazy, can make me like WHOAAAA! They're toooooo darn cute! xD

Especially persian like this one :

I want to hug it....!!!! ;D

Dear pussy cat.. I love u!! ^_^

Day 22- What makes you different from everyone else


I'm different from everyone else because :

- I have aunt and uncle that buys me almost everything I need or want. They don't have any children. They treat my brothers and me as their children although we're just their niece and nephews. Kami adik beradik lebih sikit la perhatian yang dorang bagi berbanding anak2 saudara yang lain. That makes me different from everyone else. they buy me shoes, shirts, even a handphone and also a laptop. I got this laptop because I've succeed in my PMR. I got straight A's.. SPM tak tau lah mcm mane pulakk.. serammm...

- Then, after SPM I have to look after my granpa and grandma. Some of my friends have work, take their driving license, some of them also go to national service, jalan2 makan angin ngan kengkawan lain.... Aku teringin nak buat semua tu.. Tapi nak buat macam mane kan.. Aku kene korban kan sekejap life remaja tu. Sekejap je. I hope.. And jage opah ngan atok ni jugak berikan aku pengalaman.

- I'm different from others because I'm me, myself. I have my own character, my own mind, my own decisions, my choices, my life, my family... I'm a bit sensitive. I'll cry when I'm really really angry or sad. Crying makes me comfortable.

That's why I'm different. =)


Allah ciptakan setiap makhluknya berlainan. Mungkin ada yang mempunyai rupa yang agak mirip. Tapi watak perwatakan antara satu sama lain berbeza.

beg tangan/handbag, perlu ke?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Kebanyakan perempuan mesti ada beg tangan. Kenapa ye? Perlu ke?


Of course la..! Sape lagi yang takde beg tangan, angkat kepala.hee.To be honest, aku xde beg tangan..
Huhu. Tolong kesiankan aku. =(
Beg tangan tu perlu bagi perempuan sebab boleh simpan pelbagai keperluan harian...
Seperti :

1. First of all, mesti la nak letak duit. duit tu pulak letak dalam purse. Kalo yg minat gune purse yang besar2, yang panjang, yg gigantic tu nak letak dalam poket pun tak muat. So, kena lah letak dalam handbag.. Kredit card also bagi yang sudah bekerja.


2. Nak simpan fon dalam beg tangan. especially kalau pakai baju kurung yang takde poket. Kalau yang suke letak tali panjang yang boleh sangkut fon kat leher tu okeh la.

3. Untuk simpan alat2 mekap seperti gincu, compact powder, eyeliner and macam2 lagi laaa....takkan nak pegang or letak dalam poket kan,kan,kan...?? Hancur la mekap tu..
Takde alat2 mekap? bohong la..paling koman pun mesti ada pelembap bibir.


4. Then, boleh letak minyak wangi.. Mane la tau kan cuaca panas, badan berpeluh- peluh mesti rasa tak selesa ngan bau yang tak menyenangkan.. Ade perfume leh sembur je. Sape yang murah hati tu siap sembur sekali orang2 di sekeliling ngan perfume tu. Err.. ada ke orang yang pemurah cmtu?

5. Dalam handbag jugak boleh letak payung. Mane tau kan tibe2 je hujan. Kat sekitar tu takde pulak tempat berteduh. Kuyup la jawabnya. Cuaca sekarang kan tak menentu..


6. Letak botol air. Kita perlu minum air putih 8 gelas sehari. So, air tuh perlu di bawa bersama. Tambahan kalau cuaca panas terik yang amat. tekak pun meronta- ronta mintak diisi. kalau beli membazir la pulak. so, better bawak dari rumah and kebersihan air tu pun terjamin.

7. Makanan pun boleh di letak dalam beg tangan tuh. Jangan lupa lak makanan tu nnti busuk pulak. ewww....

8. Losyen. Maklumlah, orang perempuan ni kan suka jaga kecantikan. Mesti la nak bawak losyen tambah lagi kalau yang kulitnye kering atau sensitif.. macam aku. huhui


9. Segala ubatan. Contohnye panadol, ubat demam, ubat selsema, vitamin, minyak gamat, minyak cap kapak and segala jenis minyak. Biasa lah perempuan. macam2 penyakit leh datang tibe2..


10. Lastly, nak letak dinosaur pun bolehhhh... Heh. Ni tipu. Sebagai pmpuan mesti la nak jaga keselamatan. So, kalau ada beg tangan ni senanglah nak letak penyembur lada yang memedihkan mata tu kan. mana lah tau kot2 kene culik ke ape ke.. Tapi mintak simpang la.. Tambahan pulak, beg tangan ni pun boleh di gunakan sebagai senjata u knoww... Kalau ada orang yang berniat tak baik mengganggu, hempuk je ngan handbag! handbag yang berat lagi bes coz dapat belasah org jahat sampai pengsan. kan,kan,kan.... heee. so, jangan lupe letak pemberat dalam handbag anda.



18



Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Day 18- Plans/dreams/goals you have


To be a very successful person! I want to be the best among the best! I want to prove that I can be a successful woman,as a muslim. ^_^

Actually, aku minat sangat sangat dengan subject English.. Tak tau kenapa... Maybe sebab tak ramai orang minat kot. Plus, peluang pekerjaan dalam bidang ni luas sebab banyak sekolah- sekolah and institut pengajian yang memerlukan tenaga pengajar dalam bahasa antarabangsa ni.

Err.. nak kata aku pandai sangat english ni takde la jugak. Tapi masa kat sekola memang aku selalu dapat A for this subject.... hehehe..Alhamdulillah. That's why I like it very much. I love watching cartoons. Hahaha. tak malu betui, dah nak masuk 18 pun suke tengok citer kartun. Kartun yang aku tengok pulak kebanyakannya dalam bahasa inggeris. Mungkin ia salah satu faktor yang membuatkan aku boleh la paham bahasa ni..

Sekarang....................... Aku keliru! Yup. aku keliru sangat sangat sama ada nak amek course account or english(TESL). Peluang pekerjaan dalam bidang ni memang meluas la. Tambahan pulak aku minat kedua- duanye.. Heh. Nampak sangat aku mata duitan kan? Pikir peluang kerja yang berlambak. ngeeee.. Aku tak nak jadi engineer, architect or pape yang aku anggap susah. hohoho. Because mase sekola menengah aku dok lam kelas sains tapi bukan sains tulen la sebab aku tak amek biology, sebaliknya aku amek akaun but addmaths, chemistry and physics aku amek. Dah nama pun kelas sains. heh.

Aku tak kisah dapat universiti mana pun. Janji ada course yang aku nak. My first choice is UiTM. Alaaaa..... dekat je ngan rumah aku. ngehehheee... UiTM Kampus Seri Iskandar. Ada ke abang2 or kakak yang visit page aku ni study kat kampus ni??? Nak kenal. heee..

Tapi aku taknak arr dapat U dekat umah je.. wat pe kan?? hohoho. dapat jauh2, menangis kau! padan muke.hehe. Target aku : Nak belajar oversea =)

Aku nak belajar rajin- rajin kat U. I want to do my very best! Nak jadi best student! Aku yakin aku boleh. cuma harus kena ngan gayanya. ^_^

My plan is : usaha, doa, tawakal.


HELLO AUGUST!

Assalamualaikum and good day Welcom august; the independence day month; and also my birthday month! On 17th :3  Alright, so I went to...